Český čierny cesnak
Čierny cesnak sa vyrába výhradne z českého cesnaku, vypestovaného v Českej republike našimi poľnohospodármi. Čierny cesnak je bežný biely cesnak, ktorý prešiel dlhodobým, starostlivo riadeným procesom teploty, vlhkosti a času v špeciálnom zariadení. Jedinečná farba, chuť a štruktúra nášho produktu je docielená bez chémie, konzervantov a akýchkoľvek prísad. Pre jeho vlastnosti je zaradený medzi superpotraviny, ktorých nutričný prínos je mimoriadny.
Proces výroby má svoje korene na Ďalekom Východe, kde bol cesnak skladovaný v hlinených nádobách pri slabo zvýšenej teplote (okolo 50 ° C) a vysokej vlhkosti po dobu niekoľkých mesiacov. Výsledok je ťažko očakávateľný - čierne, mäkké strúčiky, ktoré stratili svoju typickú ostrú chuť (a čiastočne aj vôňu) a namiesto toho Vás čaká sladkasté a korenené potešenie chuťových buniek. Takzvaná "fermentácia" v skutočnosti nie je fermentáciou, ktorá vyžaduje pridanie ďalších surovín, ako soľ a/alebo voda, ale skôr slabou aplikáciou tzv. Maillardova reakcia, ktorú poznáte predovšetkým z procesu grilovania, kedy “cukry” pri zahriatí zmenia svoju farbu na tmavo hnedú – farbu grilovanej potraviny.